Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 16 marca 2018

Ciasto-śmietankowo-malinowe





Puszyste ciasto,  o wyraźnej śmietankowej nucie z mrożonymi malinami Hortex, dzięki takim mrożonkom możemy cieszyć się wiosną cały rok! te maliny to moje ulubione!  oczywiście w sezonie jak najbardziej można użyć też świeżych, jedno z moich ulubionych, zawsze chętnie do niego wracam i piekę z różnymi owocami i z podwójnej porcji, bo ciasto nie wychodzi wysokie, najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, oprószone mgiełką z cukru pudru, doskonałe do ulubionej filiżanki herbaty.

Wszystkim zawsze smakuje!


Składniki na kwadratową formę 24/24 cm
2 duże wiejskie jajka
125 g masła 82%
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
10 dag kwaśnej śmietany 18%
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
15-20 dag malin
Cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasta:
Gwarancją udanego wypieku są składniki, przed pieczeniem muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc wyciągamy je z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, wbijamy  jajko, cały czas miksujemy, drugie dodajemy gdy pierwsze się połączy z masą, miksujemy na puszysto. Dodajemy śmietankę na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem śmietankowym oraz proszkiem do pieczenia, całość zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) boków nie natłuszczamy, wykładamy ciasto, wygładzamy szpatułką, posypujemy malinami

Ciasto pieczemy 35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne oprószamy leciutko pudrem.







Słodkich wypieków!

8 komentarzy:

  1. Czy może być gęsta śmietana 30%, tylko taką mam a nie chce mi się wychodzić 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalnie moje smaki!
    Już czekam na maliny...

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie mowa jest o małej czy dużej torebce budyniu? :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj