Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 23 marca 2018

Miruna gotowana w mleku na groszkowym puree z wanilią i karmelizowaną mini marchewką







Jeśli szukacie  pomysłowych inspiracji na danie z ryb, proponuję to danie obiadowe, które kusi orzeźwiającym wiosennym kolorem, rewelacyjnym smakiem i oryginalnym sposobem podania, jest lekkie i pobudza nasze kubki smakowe. Gra w Hortexowe kolory: zielony i pomarańczowy  to cudowna uczta dla zmysłów. 
Doskonałe również na lekką wiosenną kolację we dwoje. Najlepszy sposób żeby zadbać o zdrowie, to dbać o nie z przyjemnością. To połączenie jest pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J



Na dwie porcje:

35-40 dag fileta z miruny
400 ml mleka
1 łyżka suszonych zioł do ryb
Duża szczypta pieprzu cytrynowego
Sól himalajska do smaku

Groszkowe puree:
20 dag mrożonego groszku
250 ml mleka
½ laski wanilii
1 łyżka masła
Sól himalajska do smaku

Karmelizowane mini marchewki:
15 dag mini marchewek
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól himalajska do smaku

Świeże zioła do posypania np. natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić na pół godziny aby ryba naszła przyprawami, zalać zimnym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 7-8 minut. Aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu zostawić w mleku na czas przygotowania puree.
Puree:





Mleko zagotować z przeciętą laską wanilii, wsypać mrożony groszek i gotować 9 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, laskę wanili po gotowaniu usunąć, groszek posolić ,łyżkę groszku odłożyć w całości do dekoracji, resztę przełożyć do malaksera i zmiksować na purre.

Karmelizowana mini marchewka:


Masło klarowane rozgrzać na małej patelni, wrzucić mrożoną marchewkę, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając  aż marchewka zmięknie i stanie się szklista, dodać miód, posolić do smaku  chwilę karmelizować, zestawić z ognia.

Na groszkowe puree układać ciepłą rybkę , obok skarmelizowaną marchewkę, posypać pozostawionym groszkiem oraz natką pietruszki. 




Od razu podawać.




Smacznego!













2 komentarze:

  1. Danie jak z masterchefa....czapki z głów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, danie było wysmienite smakowo i jestem z niego naprawdę dumna ;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj