Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 22 marca 2018

Wielkanocny wianek bezowy z owocami







Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje. Mówi się, że tradycja to rzecz święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J




Wianek bezowy o średnicy 24 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Czerwony barwnik- opcjonalnie
Zielony barwnik- opcjonalnie

Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Świeże winogrona do dekoracji
Wiśnie z syropu do dekoracji
Sos malinowy do polania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieścić  w misie miksera, wsypać  szczyptę soli i miksować  do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.


Masa powinna być gęsta i sztywna. Podzielić na 3 równe części, jedną zostawić białą do dwóch pozostałych dodać  po kilka kropelek barwników, wymieszać.
Każdą masę przełożyć do osobnych worków cukierniczych z ozdobną tylką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 24 cm, wyciskać ozdobne rozetki z kolorowej piany, tworząc okrąg.


 Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.


Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować  wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem, schłodzić krótko w lodówce i podawać.




Słodkich wypieków!






2 komentarze:

  1. Mniam :) to wygląda bardzo apetycznie i pewnie jest bardzo pracochłonne. Ja przymierzam się do zrobienia koszyczka drożdżowego ;-)

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj