Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 19 kwietnia 2018

Kotlety mielone z kuskus




Zaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze, zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam na codzienny obiad do ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko.


Składniki na 5 porcji:
½ kg mielonego mięsa z indyka
15-20 dag kaszy kuskus
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar
2 jajka
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Jarzynka lub sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 szklanka  pokruszonych drobno solonych krakersów
Olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypać do miseczki posypać solą lub jarzynką do smaku, zalać wrzątkiem tak aby się zanurzyła, (0,5 cm wody ponad kaszę)zostawić na kilka minut do spęcznienia, przemieszać.


Mięso mielone z indyka połączyć z jajkami, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem, musztardę, wsypać zimną kaszę, dodać starty ser doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.

Formować okrągłe kotleciki obtoczyć w pokruszonych krakersach smażyć po kilka minut na wolnym ogniu aż będą złociste.



Podawać gorące.


6 komentarzy:

  1. Zajrzałam tu pierwszy raz. Przepis bardzo mi się spodobał. Wypróbuję w weekend i dam znać co na to rodzinka. Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę bardzo dobrze :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata ja też dzisiaj o kuskusie myślałam...ale mam zamiar sałatkę jakąś popełnić. A na mielone się wpraszam! Rewelacja wyglądaja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i wyglądają na takie soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj