Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest
takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten
peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz
rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab.
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę:
Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą
himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie
szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach
aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.
Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go
związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie
przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.
Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym
żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.
Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej,
wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c
około 75 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.
Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !