Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 maja 2018

Ciasto grysikowe z truskawkami





Na gorące dni nie ma nic lepszego na słodki deser niż  grysikowiec na biszkoptowych języczkach z pachnącymi słońcem  truskawkami z kokosową nutą  i galaretką. Orzeźwiające nie przesłodzone, 
ciasto do zrobienia dosłownie w kilka chwil, jest  bardzo smaczne i zachwycają się nim nawet ci którzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci zje ją każdy, to deser na różne okazje. Poradziła sobie z nim moja 14 letnia córa z moją niewielką pomocą,  więc zrobi je każdy nawet ten który do wypieków ma dwie lewe ręce ;) Pycha J

Składniki na formę 21/31 cm
14 sztuk podłużnych biszkoptów
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
20 dag masła
16 g cukru waniliowego
100 ml likieru kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka ciemnego kakao
½ litra świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe


Sposób przygotowania:
Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam ceramiczną więc nie wykładałam niczym)
Na dnie układamy biszkopciki ściśle koło siebie. 

Przygotowujemy masę:
Mleko wlać do  garnka z grubym dnem, wsypać cukry, dodać masło prosto z lodówki, całość doprowadzić do wrzenia, do gotującego wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾  gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, w  jeszcze ciepłą powciskać umyte i osuszone truskawki, większe sztuki można przeciąć na pół, zostawić do całkowitego wystygnięcia.


Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, zostawić do wystygnięcia, zimną i lekko tężejącą wylać na truskawki, chłodzić całą noc w lodówce, najlepiej smakuje zimny prosto z lodówki.




Upieczcie razem cos dobrego!











5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj