Chłodnik z botwinki to zupa lata , najlepsza na ciepłe dni
kiedy nie mamy ochoty stać przy kuchence doskonała porcja witamin a przy tym
zdrowa!
Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Składniki:
2 małe pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
2 świeże ogórki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku młodego
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1 jogurt naturalny duży
½ litra maślanki naturalnej
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
szczypta pieprzu ziołowego
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę dokładnie umyć, ogonki z buraczków odciąć resztę
pokroić drobno nożem . Czosnek obrać.
Cebulę drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło
wrzucić cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , zeszklić chwilę, dodać
botwinkę i podsmażyć pod przykryciem aż będzie miękka.
Wystudzić .
2. Maślankę wymieszać z jogurtem, dodać starte na tarce
obrane ze skórki ogórki oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , posiekany koperek
oraz szczypiorek, doprawić do smaku cukrem, solą oraz sokiem cytryny i szczyptą
pieprzu ziołowego,całość zmiksować blenderem do połączenia.
Schłodzić w lodówce. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !