Zdrowe kotleciki z namoczonej ciecierzycy, źródło białka i
nienasyconych kwasów tłuszczowych, w wiosennym wydaniu z zielonym młodym
groszkiem , koperkiem , szczypiorkiem i tuńczykiem Princes , chrupiące z zewnątrz
mięciutkie w środku, te kotleciki okazały się być pyszne w tym wydaniu, na
pewno smaku dodał im sos wiedeński ze świeżym ogórkiem i kaparami, kotleciki można też usmażyć na
tłuszczu lecz ja wolę z piekarnika są lepsze, i bardziej lekkostrawne. Falafel które przełamują rutynę w
gotowaniu są lepsze niż się spodziewałam J
#MasterTuńczyk inspiruje!
Składniki na 4 porcje/
20 dag ciecierzycy
15 dag zielonego
groszku
1 puszka tuńczyka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
Przyprawy:
Kmin rzymski szczypta
do smaku
kolendra w proszku szczypta
do smaku
sól morska, biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
czarny sezam do
obtoczenia
Sos wiedeński z kaparami:
100 ml majonezu
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kaparów
½ świeżego ogórka szklarniowego
1 szalotka
½ pęczka koperku
½ pęczka cienkiego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy. Zielony groszek gotujemy al dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko
twardy) odcedzamy na sicie. Całą porcję namoczonej
ciecierzycy mielimy przez maszynkę do mięsa lub w malakserze razem z ugotowanym groszkiem , posiekaną natką
pietruszki, koperkiem obraną szalotką i czosnkiem. Do mieszanki ciecierzycy dajemy
przyprawy świeżo roztarte w moździerzu i dokładnie mieszamy. Jeśli używamy
kolendry i kminu rzymskiego w ziarnach możemy je lekko podprażyć na patelni a
następnie rozetrzeć w moździerzu dzięki czemu nasz falafel będzie jeszcze
bardziej aromatyczny.
Dodajemy do masy osączonego na sitku i rozdrobnionego
tuńczyka, wsypujemy łyżeczkę sody, doprawiamy
białym pieprzem i solą do smaku. Całość
dokładnie mieszamy, masa będzie dość gęsta i zwarta. Gdyby okazała się za gęsta
można dodać łyżeczkę oleju z tuńczyka.
W zmoczonych zimną wodą dłoniach formujemy spore kulki które lekko
rozpłaszczamy tworząc owal, obtaczamy w czarnym
sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200
*c piekarniku przez 15-20 minut.
Gdy nasze falafel się pieką przygotowujemy sos wiedeński:
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i
koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary
i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym
pieprzem.
Falafel podajemy na
ciepło lub na zimno z sosem wiedeńskim. Pycha!
Ale genialny pomysł! Taki inny niż inne,brawo! Trzymam kciuki za konkurs :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda, na pewno jest to coś oryginalnego :P Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo matko, jak to dobrze wygląda!!
OdpowiedzUsuń