Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 14 maja 2018

Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami



Zdrowe kotleciki z namoczonej ciecierzycy, źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w wiosennym wydaniu z zielonym młodym groszkiem , koperkiem , szczypiorkiem i tuńczykiem Princes , chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, te kotleciki okazały się być pyszne w tym wydaniu, na pewno smaku dodał im sos wiedeński ze świeżym ogórkiem i  kaparami,  kotleciki można też usmażyć na tłuszczu lecz ja wolę z piekarnika są lepsze, i bardziej lekkostrawne. Falafel które przełamują rutynę w gotowaniu są lepsze niż się spodziewałam J #MasterTuńczyk inspiruje!


Składniki na 4 porcje/

20 dag  ciecierzycy
15 dag  zielonego groszku
1 puszka tuńczyka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
½ pęczka  natki pietruszki
½ pęczka koperku

Przyprawy:
Kmin rzymski  szczypta  do smaku
kolendra w proszku  szczypta do smaku
sól morska, biały pieprz do smaku

Dodatkowo:
czarny sezam do obtoczenia

Sos wiedeński z kaparami:
100 ml majonezu
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kaparów
½ świeżego ogórka szklarniowego
1 szalotka
½ pęczka koperku
½ pęczka cienkiego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy.  Zielony groszek gotujemy al  dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko twardy) odcedzamy na sicie. Całą porcję  namoczonej ciecierzycy mielimy przez maszynkę do mięsa lub w malakserze  razem z ugotowanym groszkiem , posiekaną natką pietruszki, koperkiem obraną szalotką i czosnkiem. Do mieszanki ciecierzycy dajemy przyprawy świeżo roztarte w moździerzu i dokładnie mieszamy. Jeśli używamy kolendry i kminu rzymskiego w ziarnach możemy je lekko podprażyć na patelni a następnie rozetrzeć w moździerzu dzięki czemu nasz falafel będzie jeszcze bardziej aromatyczny.



Dodajemy  do masy  osączonego na sitku i rozdrobnionego tuńczyka,  wsypujemy łyżeczkę sody, doprawiamy  białym pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy, masa będzie dość gęsta i zwarta. Gdyby okazała się za gęsta można dodać łyżeczkę oleju z tuńczyka.

W zmoczonych zimną wodą dłoniach formujemy spore kulki  które lekko rozpłaszczamy  tworząc owal,  obtaczamy  w czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c  piekarniku przez 15-20 minut.


Gdy nasze falafel się pieką przygotowujemy sos wiedeński:
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem.







Falafel  podajemy na ciepło lub na zimno z sosem wiedeńskim. Pycha!






                                                                                                            

                                                                    












3 komentarze:

  1. Ale genialny pomysł! Taki inny niż inne,brawo! Trzymam kciuki za konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie wygląda, na pewno jest to coś oryginalnego :P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, jak to dobrze wygląda!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj