Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 czerwca 2018

Słodka kanapka z powidłami


Czas…wielu z Nas na niego narzeka,że wiecznie go brak, nie mamy czasu na nic, nie mamy czasu dla rodziny, na chwilę rozmowy, w biegu wypita kawa bo spóźnieni do pracy,  o śniadaniu w rodzinnym gronie możemy sobie pomarzyć , czas goni pędzony jakimiś niewidzialnymi skrzydłami , tylko za czym i po co? Czasem przychodzi ta chwila refleksji i zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące  maki na łące-są takie piękne!  dla mnie piękniejsze  niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba  pokusić się upiec  proste domowe ciasto. Słodka kanapka  z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna!  Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru,pieczenie ciast i ciasteczek to moja miłość , taką kanapkę można złapać w rękę i zjeść rodzinnie  na werandzie z kubkiem aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika szybciej niż się piecze J  Celebrujcie chwile razem , czas tak szybko umyka!





Składniki:
Blaszka o wym 24/31 cm

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao

Beza:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
1 czubata łyżka wiórek kokosowych białych

Dodatkowo:
1 mały słoiczek domowych powideł śliwkowych lub kwaśnego dowolnego dżemu






Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę  z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto białe włożyć na 10 minut do lodówki a ciasto ciemne do zamrażalnika .

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i delikatnie wmieszać.


Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem, posmarować  powidłami, wyłożyć bezę, zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić na trójkątne kanapki.





Dlaczego Warto je upiec ?
-Jest łatwe do przygotowania
-Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka
-Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu!
-Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :)
-Łączy pokolenia !

Smacznego!







3 komentarze:

  1. świetny przepis na szybkie, proste i smaczne ciasto. Miło je wspominam, moja mama często je przygotowuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto i wspaniały wstęp! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj