W sezonie to danie często króluje u mnie na stole, aksamitnie
kremowe, sycące, bezmięsne ale z warzywami , w rankingu moich ulubionych
potraw obiadowych to danie zajmuje pierwsze miejsce, mogłabym jeść je
codziennie! Pycha J
Składniki na 2-3 porcje
¾ szklanki ryżu arborio
1,5 szklanki młodego bobu
2 małe cukinie
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
Około ½ litra warzywnego domowego bulionu
2 łyżki mascarpone
½ szklanki białego wytrawnego wina
Pęczek natka pietruszki
duża garść startego sera parmezan lub grana padano
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bób wrzucić na osolony wrzątek, ugotować prawie do miękkości
(około 5-7 minut ) odcedzić na sicie lub wybrać łyżką cedzakową, przelać zimna
wodą, obrać z łupinek, odłożyć na talerzu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno w kostkę. Na
głębokiej patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić cebulkę i czosnek, zeszklić
pod przykryciem 2-3 minuty , dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię, wsypać
ryż i podsmażyć kilka minut aż ryż nabierze szklistego koloru, wlać wino, dusić
do odparowania.
Stopniowo wlewać po pół szklanki gorącego bulionu , każdą
następną porcję wtedy gdy ryż całkiem wchłonie płyn, często mieszać. Gdyby się
okazało że ryż jeszcze jest twardy dolać więcej bulionu i gotować do
wchłonięcia płynu, pod koniec gotowania dodać serek mascarpone i łyżkę startego
parmezanu, ugotowany bób, zamieszać aż ser się rozpuści.
Doprawić do smaku solą
oraz pieprzem . Gorące risotto rozłożyć na talerze, posypać reszta parmezanu oraz
natką pietruszki. Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !