To weekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy,
wilgotne, cała słodycz przełamana
owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne
ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu.
Tortownica 24 cm
Ciasto:
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka naturalnej maślanki
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka obranego agrestu
Kruszonka:
½ kostki masła 82%
½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu
rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją
wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki
przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę
pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać
delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i
osuszonym agrestem.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do
konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 30-35
minut. Przed końcem pieczenia ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli
jest suchy, ciasto jest gotowe.
Słodkich wypieków!
Pysznie wygląda, zjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń