Piaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie,
z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla
niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie
muffinki.
Składniki:
Na 10-12 sztuk:
2 duże jajka
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
125 g masła
100 g kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki czerwonej porzeczki
Kruszonka:
½ szklanki mąki tortowej
50 g masła
¼ szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o
temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków.
Mąkę pszenną wymieszać w misce z budyniem i proszkiem do pieczenia.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie
puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując, dodawać śmietanę,
na przemian wsypywać mąkę , delikatnie
zmiksować-tylko do połączenia.
Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na
muffinki do ¾ objętości, posypać umytą i osuszoną czerwoną porzeczką.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać babeczki. Piec
około 25-30 minut w temp 175*c.
Słodkich wypieków!
Agatko pysznie wyglądają , małe słodkości :)
OdpowiedzUsuń