Idealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami
i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania.
Sernik podałam na
wyjątkowej klasycznej śniadaniowej tacy
porcelanowej Kahla z serii Aronda która urzeka surową bielą i doskonale wpasuje
się w każde wnętrze. Porcelana z której została wykonana jest wypalana w bardzo
wysokiej temperaturze co zapewniło jej odporność na zarysowania i potłuczenia. Posiada
otwór do powieszenia na haczyku a pofalowane brzegi dodają jej szyku i
finezyjności. Klasyka broni się sama, warto mieć taką perełkę w swojej jadalni. Więcej perełek z tej serii i nie tylko znajdziecie w sklepie internetowym Cookin.pl
Składniki na formę 24/24 cm
1 kg naturalnego twarogu
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
15 dag herbatników maślanych
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
Galaretki krystaliczne rozpuścić w ½ litra gorącej wody,
zostawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić, (ewentualnie można użyć gęstego sera z wiaderka o dobrej jakości )
Przełożyć do miski, wsypać cukier puder oraz cukier
waniliowy, wlać sok z cytryny, zmiksować
do rozpuszczenia cukru, wlać lekko tężejącą już krystaliczną galaretkę ,
zmiksować.
Tortownicę wyłożyć na dnie herbatnikami, wylać masę serową,wyrównać, włożyć do lodówki aby stężała.
Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, zostawić
do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć z puszki, pokroić na cząstki, ułożyć na
serniku zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową, włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Ależ robi wrażenie :) u mnie też dzisiaj serniczek na zimno, ale z porzeczkami:)
OdpowiedzUsuń