Enchilada-czyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i
warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona
w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady
wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się
je na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta
jest pyszna, gorąca i pożywna.
Składniki na 4 porcje:
½ kg fileta z kurczaka
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
½ papryki białej
1 mała puszka fasolki czerwonej
1 mała puszka kukurydzy
20 dag sera mozzarella lub gouda
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta płatków chili
Sól morska do smaku
Oliwa do podsmażenia mięsa
Sos pomidorowy
½ kg mięsistych
czerwonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta ostrej papryki
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać
posiekać w kostkę tak samo czosnek.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso,
oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z
czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć
kolejne 5 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać z osączoną z zalewy
fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej
ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sos pomidorowy:
Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć
do rondelka z oliwą i chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w drobną kostkę
pomidory , koncentrat i przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 10 minut aż
pomidory się rozpadną, dodać odłożone po dwie łyżki fasolkę i kukurydzę, zestawić z ognia i wymieszać.
Na pszenne tortille wyłożyć farsz, posypać połową sera
żółtego, zawinąć ciasno w rulony ułożyć w naczyniu
żaroodpornym ściśle obok siebie, zalać ciepłym pomidorowym sosem, posypać resztą sera,
zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.Podawać gorące
posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata
Ale apetyczny obiad,jeszcze nie robiłam nic z tych gotowych wrapow...
OdpowiedzUsuńalez pyszne danie
OdpowiedzUsuń