Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !



Ciasto kruche:
30 dag  mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag  cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Warstwa śliwkowa:
75 dag  ciemnych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

Beza:
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego  cukru
1 czubata  łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ szklanki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy  jeszcze ciepły spód.

Beza:
Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując  aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia. 

Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.


Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Słodkich wypieków!





5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :) Ciasto tak proste i zachwycające smakiem i wyglądem za każdym razem, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste, owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ,bo własnie mam śliwki,to upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko pod każdym względem wygląda doskonale! Boskie zdjęcia i przepyszne ciasto, cała Agatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto, idealne na deser :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj