Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 23 sierpnia 2018

Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami


Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego,  strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru.



Składniki:

1 rulon ciasta francuskiego (30 dag)
3 kwaśne jabłka
3 śliwki węgierki
10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka ciemnego rumu
2 łyżki masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko do posmarowania ciasta
Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Jabłka oskrobać,  pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko obsmażyć  tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać .

Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180*c i dopiekać jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia)
Po upieczeniu kroić na grubsze plastry jak roladę.





Słodkich wypieków! 
W przepisie został użyty produkt z Kuchni Świata


3 komentarze:

  1. Widzę,że ciasto francuskie ostatnio króluje :) u mnie na wytrawnie. A Twoja propozycja musi być uczta dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, wart wypróbowania, bo lubię takie zaskakujące smaki!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj