Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !



Ciasto kruche:
30 dag  mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag  cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Warstwa śliwkowa:
75 dag  ciemnych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

Beza:
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego  cukru
1 czubata  łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ szklanki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy  jeszcze ciepły spód.

Beza:
Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując  aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia. 

Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.


Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Słodkich wypieków!





5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :) Ciasto tak proste i zachwycające smakiem i wyglądem za każdym razem, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste, owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ,bo własnie mam śliwki,to upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko pod każdym względem wygląda doskonale! Boskie zdjęcia i przepyszne ciasto, cała Agatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto, idealne na deser :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj