Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 8 stycznia 2019

Placki warzywne z parówkami


Zrobić coś smacznego z niczego ! To wyzwanie J

Otwierając lodówkę wpadły mi na myśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione.
 Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej  natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację. 

Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane łagodnym ketchupem.

 W tym przypadku jest to misz-masz smaków które dopełniają się nawzajem. Można by rzec, że ten przepis jest dla leniwych. A takie przepisy, no cóż, zawsze się sprawdzają!







Składniki na 8-10 placków:

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki zimnej wody
5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
½ cebuli
5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar
3 łyżki oleju arachidowego
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska lub himalajska do smaku
Ketchup do podania

Sposób przygotowania:
Parówki obrać z osłonek pokroić na małe  kawałeczki.  

Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki.


Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli  zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto, wlać do pokrojonych warzyw, wsypać pikantną przyprawę natur z chili, dodać małą szczyptę pieprzu , starty drobno na tarce ser żółty, wlać łyżkę oleju arachidowego i całość dokładnie wymieszać.



Na żeliwnej  patelni  lub każdej  innej   z grubym dnem rozprowadzić 2 łyżki oleju, rozgrzać, nabierać łyżką ciasto formując zgrabne kotleciki. 

Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto. 

Podawać gorące z ketchupem i ulubioną sałatką.





#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura




Pyszne jedzenie z ostrą naturalną nutą… To jest właśnie atrybut Vegety Natur Pikantnej z chili • Niepowtarzalne i wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku,  ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian.


Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów

Bogactwo warzyw i przypraw




Życzę smacznego! 

4 komentarze:

  1. ciekawe, zdrowe, pożywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Pyszne danie! Trzymam kciuki za konkurs! Widziałam, że za ciasteczka wygralas! Super! Serdecznie gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, nie wygrałam za ciasteczka, wygrał mój tort.
      Ale dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj