Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 11 lutego 2019

Najlepszy sos meksykański do ryżu






Najlepszy domowy sos  po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu.

 Przygotowanie zajmuje nam tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można  go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy. 

Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi  ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć  tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do całego domu, nie tylko kuchni.

Składniki:
70 dag podudzi z kurczaka bez skóry lub fileta z kurczaka
1 duża  cebula
1 czerwona papryka,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów,
½ szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
olej do podsmażenia mięsa
sól morska do smaku
 pieprz świeżo mielony do smaku
słodka i ostra papryka do smaku
kilka kropel tabasco


Przygotowanie:
Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i  pokroić w kostkę, następnie doprawić  solą i pieprzem.

Posiekaną w kostkę  cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju- (2-3 łyżki ) w garnku,  dodać pokrojonego  kurczaka i podsmażyć chwilę pod przykryciem , dodać  pokrojoną w paski paprykę. 

Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat, cukier  i pomidory z puszki oraz wszystkie  przyprawy. 

 Wymieszać  i dosypać  osączoną z zalewy  kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia.

Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym.

Podawać do gotowanego na sypko ryżu.


Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj