Najlepszy domowy sos
po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu.
Przygotowanie zajmuje nam
tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na
chłodniejsze dni, można go odgrzewać ,
co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy.
Najlepiej do tego sosu
pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do
całego domu, nie tylko kuchni.
Składniki:
70 dag podudzi z kurczaka bez skóry lub fileta z kurczaka
1 duża cebula
1 czerwona papryka,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów,
½ szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
olej do podsmażenia mięsa
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony
do smaku
słodka i ostra papryka do smaku
kilka kropel tabasco
Przygotowanie:
Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę, następnie doprawić solą i pieprzem.
Posiekaną w kostkę
cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju- (2-3 łyżki ) w garnku, dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć chwilę pod przykryciem ,
dodać pokrojoną w paski paprykę.
Całość
smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat,
cukier i pomidory z puszki oraz
wszystkie przyprawy.
Wymieszać
i dosypać osączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia.
Doprawić do
smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym.
Podawać do gotowanego na sypko ryżu.
Smacznego !
Fajne są te pani przepisy będę próbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń