Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 12 lutego 2019

Ciasto czekoladowo-kawowe





Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione.
Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego  ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera  idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną powłoką zapobiegajacą przywieraniu. Polecam :) 

Składniki na foremkę 27/26 cm
2 jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
25 dag cukru
160 ml gorącego naparu z kawy rozpuszczalnej
160 ml maślanki
150 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
½ szklanki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości. 

W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia. 

Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami,  pieczemy w 175*c przez 40 minut. 
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Słodkich wypieków !

3 komentarze:

  1. Ale smakołyk! Wygląda apetycznie i bardzo smakowicie - na pewno chętnie bym się skusiła na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm to ciasto to cos dla mnie, kawa, kakao i maliny- doskonale trio

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj