Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 12 lutego 2019

Ciasto czekoladowo-kawowe





Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione.
Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego  ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera  idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną powłoką zapobiegajacą przywieraniu. Polecam :) 

Składniki na foremkę 27/26 cm
2 jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
25 dag cukru
160 ml gorącego naparu z kawy rozpuszczalnej
160 ml maślanki
150 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
½ szklanki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości. 

W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia. 

Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami,  pieczemy w 175*c przez 40 minut. 
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Słodkich wypieków !

5 komentarzy:

  1. Ale smakołyk! Wygląda apetycznie i bardzo smakowicie - na pewno chętnie bym się skusiła na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm to ciasto to cos dla mnie, kawa, kakao i maliny- doskonale trio

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy 20dkg mąki nie za mało?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj