Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 1 maja 2019

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem


Maj! Jeden z moich ulubionych miesięcy. Wszystko z impetem zaczyna kwitnąć a trawa kusi soczystą zielenią. 

Tym przepisem otwieram sezon na majowe wypieki. Nie może być nic innego jak ciasto kruche z kwaśnym rabarbarem i pełną słodyczy puszystą bezą.  
Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku. 
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!




 Składniki na blaszkę 25/30 cm


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
14 dag masła lub margaryny
5 żółtek

Nadzienie:
65 dag rabarbaru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Beza:
5 białek
16 dag drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

 Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
Owinąć w folię spożywczą schłodzić  30 minut w lodówce.

Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.


Schłodzonym  ciastem  wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.


W tym czasie przygotować bezę: 
Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.

Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi. 

Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.

 Po tym czasie wyciągnąć  ciasto i całkowicie wystudzić.





Słodkich wypieków!

6 komentarzy:

  1. Już się nie mogę doczekać rabarbaru z rodzinnego ogródka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie właśnie ze swojego pierwsze ciasto 😋

      Usuń
  2. Zaraz będę piekła 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Choc jestem na odwyku cukrowym, raz na tydzien moge cos slodkiego przekasic... sprobuje za tydzien, bo dzis juz zjadlam ciasto z ananasem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj