Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 1 maja 2019

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem


Maj! Jeden z moich ulubionych miesięcy. Wszystko z impetem zaczyna kwitnąć a trawa kusi soczystą zielenią. 

Tym przepisem otwieram sezon na majowe wypieki. Nie może być nic innego jak ciasto kruche z kwaśnym rabarbarem i pełną słodyczy puszystą bezą.  
Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku. 
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!




 Składniki na blaszkę 25/30 cm


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
14 dag masła lub margaryny
5 żółtek

Nadzienie:
65 dag rabarbaru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Beza:
5 białek
16 dag drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

 Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
Owinąć w folię spożywczą schłodzić  30 minut w lodówce.

Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.


Schłodzonym  ciastem  wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.


W tym czasie przygotować bezę: 
Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.

Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi. 

Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.

 Po tym czasie wyciągnąć  ciasto i całkowicie wystudzić.





Słodkich wypieków!

5 komentarzy:

  1. Już się nie mogę doczekać rabarbaru z rodzinnego ogródka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie właśnie ze swojego pierwsze ciasto 😋

      Usuń
  2. Zaraz będę piekła 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Choc jestem na odwyku cukrowym, raz na tydzien moge cos slodkiego przekasic... sprobuje za tydzien, bo dzis juz zjadlam ciasto z ananasem!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj