Maj! Jeden z moich ulubionych miesięcy. Wszystko z impetem
zaczyna kwitnąć a trawa kusi soczystą zielenią.
Tym przepisem otwieram sezon na
majowe wypieki. Nie może być nic innego jak ciasto kruche z kwaśnym rabarbarem
i pełną słodyczy puszystą bezą.
Proste
do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z
najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym
kawałku.
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker
14 dag masła lub margaryny
5 żółtek
½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
Nadzienie:
65 dag rabarbaru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
5 białek
16 dag drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami,
dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko
zagnieść .
Owinąć w folię spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.
Schłodzonym ciastem wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać
widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.
W tym czasie przygotować bezę:
Białka ubić na sztywno,
następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna
być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko
całość zmiksować.
Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z
cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto
kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć z
powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik
wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do
lekkiego przesuszenia.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i całkowicie wystudzić.
Słodkich wypieków!
Już się nie mogę doczekać rabarbaru z rodzinnego ogródka <3
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie ze swojego pierwsze ciasto 😋
UsuńZaraz będę piekła 😀
OdpowiedzUsuńChoc jestem na odwyku cukrowym, raz na tydzien moge cos slodkiego przekasic... sprobuje za tydzien, bo dzis juz zjadlam ciasto z ananasem!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń