Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 24 maja 2019

Risotto z krewetkami


Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :)  Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

A jak to jest u Was? Lubicie owoce morza ?








Składniki na risotto 2 duże porcje/


¾ szklanki ryżu arborio
Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego
20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych
1 pęczek szparagów zielonych
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ cukinii
3 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g tartego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Płatki chili lub piri piri  do smaku


Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili.

Cebulę i czosnek obrać posiekać  drobno. 
Na głębszej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić, po chwili wsypać ryż, smażyć mieszając aż ryż stanie się szklisty, podlać winem i dusić aż wino odparuje. 

Następnie wlać  jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i  pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem  całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.


Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków  do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać  z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.







Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj