Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 24 maja 2019

Risotto z krewetkami


Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :)  Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

A jak to jest u Was? Lubicie owoce morza ?








Składniki na risotto 2 duże porcje/


¾ szklanki ryżu arborio
Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego
20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych
1 pęczek szparagów zielonych
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ cukinii
3 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g tartego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Płatki chili lub piri piri  do smaku


Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili.

Cebulę i czosnek obrać posiekać  drobno. 
Na głębszej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić, po chwili wsypać ryż, smażyć mieszając aż ryż stanie się szklisty, podlać winem i dusić aż wino odparuje. 

Następnie wlać  jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i  pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem  całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.


Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków  do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać  z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.







Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj