Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Łazanki z młodą kapustą


Świetne letnie danie jednogarnkowe , pożywne a zarazem lekkie z młodej kapustki i dużą ilością świeżego koperku, szybkie do przygotowania i bezproblemowe.
Doskonale nadaje się do odgrzania. Można ugotować cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni.
Polecam, bardzo smaczne.







Składniki:

40 dag makaronu łazanki
1 główka młodej kapusty
1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 szklanki wody
1 duży pęczek świeżego koperku
2 łyżki octu
1,5 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać. 

Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić.

Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier  i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu  całość około 35-30 minut aż kapusta zmięknie.

 W między czasie doprawić solą i pieprzem do smaku. Odlać szklankę gorącego wywaru . Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać gorący wywar i mieszać aż zabulgocze, zasmażkę wlać do kapusty wymieszać, dodać posiekany świeży koper, wymieszać i krótko zagotować.


Makaron łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku, odcedzić i od razu dodać do kapusty. 

Wymieszać i podawać.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszny, wiosenny obiad. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności!!! Muszę zrobić bo córka od jakiegoś czasu mnie męczy o łazanki ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj