Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 6 czerwca 2019

Tarta czekoladowa z borówką


Słodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika!





Forma do tarty 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
7 dag cukru
1 łyżeczka  cukru waniliowego 
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietany kremówki 30%
20 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu

Dodatkowo:
15-20 dag borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać  zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite.

Wylepić  spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać  widelcem,  przykryć  papierem do pieczenia, wsypać  suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążyć aby nie było wybrzuszeń , piec w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec jeszcze spód  przez 5 minut. 
Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.


Nadzienie:
Żelatynę wsypać do miseczki zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia.

180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić  z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum,  dodać napęczniałą  żelatynę.
 Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić .


Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać  borówką i zostawić  na całą noc w lodówce.

Kilka minut przed podaniem tartę  wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej.


Słodkich wypieków!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj