Ekspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi
smakami. Tym razem burrito zrobiłam z
cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę
w letnie dni.
Doskonały sposób na
imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w
tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych.
SKŁADNIKI:
8-10 placków pszennej tortilli
½ kg mielonego mięsa z indyka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
¾ szklanki passaty pomidorowej
20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki sosu słodko kwaśnego z chili
Słodka i ostra papryka do smaku
Sól himalajska do smaku
Olej do podsmażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy,
dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula
stanie się szklista.
Dodajemy mięso
mielone z indyka oraz pokrojoną w drobne
słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa
zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i odparować nieco wody.
Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku
przyprawami oraz sosem słodkim z chili.
Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z
ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy.
Twardy ser żółty
ścieramy na tarce.
Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, posypujemy
serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak na krokiety .
Opiekamy na
grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej. Podajemy od razu gorące i
chrupiące.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY
Z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !