Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 22 czerwca 2019

Sernik Tiramisu na zimno


Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ?





Foremka 23/28 cm lub mniejsza

Składniki:
20 dag okrągłych biszkoptów

Poncz:
250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu

Masa serowa:
350 ml śmietanki kremówki
40 dag serka homogenizowanego waniliowego
25 dag serka mascarpone
½ szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Ciemne kakao do posypania


Sposób przygotowania:
Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem.
Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem amaretto ewentualnie rumem.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić do płynnej konsystencji  w gorącej kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone ubić na gęsty krem, dodać serek homogenizowany, wsypać cukier puder oraz wlać ekstrakt z wanilii, całość zmiksować mikserem na niskich obrotach, cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Biszkopty nasączyć naparem z kawy ułożyć  na dnie w blaszce,  wylać tężejącą masę serową, przykryć nasączonymi biszkoptami, posypać grubo ciemnym kakao, włożyć na całą noc do lodówki.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj