Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 sierpnia 2019

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką


Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend.






Blaszka 25/30 cm lub większa

Składniki:
4 duże wiejskie jajka
40 dag zsiadłego mleka
4,5 szklanki mąki tortowej używam zawsze Młynomag
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Maślana kruszonka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła
½ szklanki cukru

Dodatkowo:
45 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Maślana kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki.

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. 

Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed pieczeniem-to gwarancja udanego puszystego ciasta.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania jasnej bardzo puszystej masy, wlewamy olej oraz zsiadłe mleko, delikatnie miksujemy, partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie miksujemy tylko do połączenia.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 55 minut. 

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.




Słodkich wypieków!





3 komentarze:

  1. Ludzie dajcie żyć ile to jest 40 dag zsiadłego mleka ciasto samo w sobie pyszne i nie pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję mleko w dużych kubkach takich jak jogurt grecki, na moje oko to 2,5 szklanki.

      Usuń
  2. Smak dzieciństwa i wakacji u dziadków. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj