Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 13 września 2019

Domowy sos toffi


Kto nie lubi Toffi ? Przyznać się ! To jeden z najpopularniejszych dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest  pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych barwinków i konserwantów, a w lodówce  można go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą.

Sos toffi to prawdziwa gratka dla małych i dużych łasuchów , idealnie sprawdzi się także do polania śniadaniowej owsianki. 
Tylko kilka składników a jakie to pyszne.

Polecam!




Składniki:


1 szklanka brązowego cukru demerara
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
10 dag masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając, gotować około 2-3 minuty-nie dłużej ! Pod koniec dodać sól i pastę waniliową. Wymieszać dokładnie.
Sos w miarę chłodzenia gęstnieje-kilka razy należy go zamieszać. Przelać do słoiczka , można przechowywać w lodówce do tygodnia.




Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj