Kto nie lubi Toffi ? Przyznać się ! To jeden z najpopularniejszych
dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na
bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych
barwinków i konserwantów, a w lodówce można
go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą.
Sos toffi to prawdziwa gratka dla małych i dużych łasuchów ,
idealnie sprawdzi się także do polania śniadaniowej owsianki.
Tylko kilka
składników a jakie to pyszne.
Polecam!
Składniki:
1 szklanka brązowego cukru demerara
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
10 dag masła
½ łyżeczki pasty waniliowej Dr.Oetker
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i
dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do
wrzenia, często mieszając, gotować około 2-3 minuty-nie dłużej ! Pod koniec
dodać sól i pastę waniliową. Wymieszać dokładnie.
Sos w miarę chłodzenia gęstnieje-kilka razy należy go
zamieszać. Przelać do słoiczka , można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !