Grzybowo-mięsna uczta.
Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego
rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków.
Można zrobić cały gar i na
drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy.
Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak
tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki.
Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .
Delektujmy
się smakami jesieni!
Składniki:
1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej
30 dag świeżych lub mrożonych borowików
1 czerwona lub pomarańczowa papryka
1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego
1,5 szklanki bulionu
lub rosołu
½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego oregano
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać
przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę
pokroić w cienkie krążki.
Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba
ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.
W szerokim garnku
rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem,
dodać marchewkę z papryką i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso,
całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać
wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion,
przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić do smaku
solą.
Z mąki pszennej zrobić zawiesinę z małej ilości wody , wlać
do garnka i zagęścić sos.
Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać z kaszą posypany natką pietruszki .
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
Wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńTeraz, jesienną porą wszelkie potrawki jednogarnkowe czy gulasze wiodą prym. Są najlepsze :)