Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 23 września 2019

Gulasz mięsno grzybowy


Grzybowo-mięsna uczta.
Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków. 
Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy.

Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .

 Delektujmy się smakami jesieni!





Składniki:


1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej
30 dag świeżych lub mrożonych borowików
1 czerwona lub pomarańczowa papryka
1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego
1,5  szklanki bulionu lub rosołu
½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego oregano
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki.

Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.

 W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką  i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu.

Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić do smaku solą.

Z mąki pszennej zrobić zawiesinę z małej ilości wody , wlać do garnka i zagęścić sos.
Gotować jeszcze 2-3 minuty.

Podawać z kaszą posypany natką pietruszki .







Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco!
    Teraz, jesienną porą wszelkie potrawki jednogarnkowe czy gulasze wiodą prym. Są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj