Jesień kojarzy nam się z porannymi mgłami, melancholią i
ogniem w kominku. Ale też z zapachem szarlotki czy orzechów w cieście. Dla mnie to
najbardziej inspirująca pora roku i deszcz za oknem wcale mi nie przeszkadza.
Dziś mam dla Was smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie „Orzechowiec”
dwa miodowe blaty przełożone smacznym kremem budyniowym z odrobiną migdałowego
aromatu i warstwą orzechów z miodem.
Pyszne jesienne ciasto do filiżanki
gorącej herbaty. Najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień gdy blaty zmiękną i
ciasto najdzie smakiem. Polecam!
Składniki na blaszkę 25/30 cm
Ciasto:
½ kg mąki pszennej warmińskiej Młynomag
20 dag masła
3 jajka
15 dag cukru
2 pełne łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe (po 40 g)
20 dag masła
3 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
Kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów Dr.Oetker
Masa orzechowa:
35 dag orzechów włoskich
12 dag masła
2 czubate łyżki miodu prawdziwego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do
pieczenia, wbić jajka, dodać miód i pokrojone na kawałki zimne masło, całość
zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do
lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190*c
Piekarnik nagrzać do 190*c
Schłodzone ciasto przekroić na dwie równe części, każdą część rozłożyć równomiernie na
dwóch jednakowych blaszkach o podanych wymiarach. Piec po 15 minut na grzaniu góra- dół. Wyjąć i
wystudzić.
Masa budyniowa:
300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier i cukier
wanilinowy, zagotować, resztę mleka połączyć z proszkiem budyniowym wlać na
gotujące się mleko i cały czas mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje .
Zestawić z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce zimnego
budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie
gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć
drugą warstwą ciasta.
Masa orzechowa:
W rondelku na
kuchence rozpuścić masło z miodem do płynnej konsystencji , wsypać pokruszone
lub posiekane orzechy włoskie, zagotować kilka razy mieszając, zestawić z
ognia, jeszcze gorące rozprowadzić równomiernie na wierzchu miodowego ciasta.
Włożyć do lodówki na całą noc.
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńJaka ilość mleka? Chyba zostało pominięte w składnikach.
Dziękuję i pozdrawiam :)
Faktycznie pominęłam , już poprawiam, dziękuję za uwagę !
Usuńrewelacyjny przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry placek😀
OdpowiedzUsuń