Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 września 2019

Ciasto "Orzechowiec"


Jesień kojarzy nam się z porannymi mgłami, melancholią i ogniem w kominku. Ale też z zapachem szarlotki czy orzechów w cieście. Dla mnie to najbardziej inspirująca pora roku i deszcz za oknem wcale mi nie przeszkadza.

Dziś mam dla Was smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie „Orzechowiec” dwa miodowe blaty przełożone smacznym kremem budyniowym z odrobiną migdałowego aromatu i warstwą orzechów z miodem. 
Pyszne jesienne ciasto do filiżanki gorącej herbaty. Najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień gdy blaty zmiękną i ciasto najdzie smakiem. Polecam!






Składniki na blaszkę 25/30 cm


Ciasto:
20 dag masła
3 jajka
15 dag cukru
2 pełne łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe (po 40 g)
20 dag masła
3 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
Kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów Dr.Oetker

Masa orzechowa:
35 dag orzechów włoskich
12 dag masła
2 czubate łyżki miodu prawdziwego



Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miód i pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190*c

Schłodzone  ciasto przekroić na dwie równe  części, każdą część rozłożyć równomiernie na dwóch jednakowych blaszkach o podanych wymiarach. Piec po 15 minut na grzaniu góra- dół. Wyjąć i wystudzić.

Masa budyniowa:
300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować, resztę mleka połączyć z proszkiem budyniowym wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje . Zestawić z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć drugą warstwą ciasta.

Masa orzechowa:
W rondelku  na kuchence rozpuścić masło z miodem do płynnej konsystencji , wsypać pokruszone lub posiekane orzechy włoskie, zagotować kilka razy mieszając, zestawić z ognia, jeszcze gorące rozprowadzić równomiernie na wierzchu miodowego ciasta.

Włożyć do lodówki na całą noc.



 Słodkich wypieków!




5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj