Foccacia to potrawa z kuchni włoskiej , jest to rodzaj
pieczywa które można podać jako przystawkę
przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód.
Przepisów na ten rodzaj
pieczywa jest wiele, ja dziś proponuję z aromatycznymi ziołami, dobrą oliwą i
startym ziemniakiem ze skórką. Po upieczeniu foccacia jest przyjemnie chrupiąca
z wierzchu, ziemniak zamienia się w
aromatyczny chips , a środek jest mięciutki. Doprawiona przyprawą zatar i płatkami soli. Poezja smakowa :)
Choć
potrzebuje trochę czasu bo ciasto leżakuje całą noc w lodówce, to warto bo jest
rewelacyjna!
Składniki na 3 duże porcje/
Ciasto:
60 dag mąki pszennej
400 ml cieplej wody
5 g suszonych drożdży
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oliwy z bazylią
Nadzienie:
½ pęczka natki pietruszki
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżej bazylii
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z bazylią
½ łyżeczki przyprawy zatar
1 ziemniak ze skórką
Płatki soli do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z solą i drożdżami
, wlewamy ciepłą wodę oraz oliwę całość zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i
elastyczne, gdyby okazało się za rzadkie należy dosypać łyżkę mąki i ponownie
zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny w
ciepłe miejsce. Po tym czasie miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc
do lodówki aby ciasto powoli rosło.
Nadzienie:
Świeże zioła, opłukać włożyć do malaksera, dodać suszone
pomidory z zalewy, osączony z zalewy zielony pieprz , obrane ząbki czosnku,
wlać oliwę i całość zmiksować na jednolitą konsystencję, wsypać przyprawę zatar
i wymieszać łyżką . Ziemniaka wyszorować , nie obierać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną
papierem pergaminowym, rozciągnać po całości blaszki, zostawić na 20 minut do
wyrośnięcia.
Palcami porobić w cieście wgłębienia, rozsmarować nadzieniem po
całości, łącznie z brzegami ciasta, nad foccacią zetrzeć ziemniaka na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posypać
równomiernie płatkami soli.
Piekarnik nagrzać do 230*c piec foccacię przez 25-30
minut-do zrumienienia.
Podawać gorącą, skropioną niewielką ilością dobrej oliwy.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata
Agato, fajny przepis :). A jaki typ mąki tu polecasz, jakiej użyłaś?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego przysmaku, zawsze się go... jakoś obawiałam. A przecież foccacia nie wydaje się jakoś arcytrudna.
OdpowiedzUsuń