Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 2 października 2019

Muffinki bananowo makowe


Październik wita Was przepisem na słodko J  Choć dziś pochmurno i słońce zakryte za grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni.

Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek.





Składniki na 12 dużych babeczek:


2 duże jajka
2 dojrzałe banany
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
125 g masła
¾ szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy.

Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 

Pieczemy przez 20 minut w temp 180*c.





Słodkich wypieków! 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie muffinki, więc z bardzo miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj