Październik wita Was przepisem na słodko J Choć dziś pochmurno i słońce zakryte za
grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni.
Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do
przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych
bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych
i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek.
Składniki na 12 dużych babeczek:
2 duże jajka
2 dojrzałe banany
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
125 g masła
¾ szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki suchego maku
Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną ,
proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy.
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku,
wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy
łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy
śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie
gęste ciasto.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,
napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy przez 20 minut w temp 180*c.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam takie muffinki, więc z bardzo miłą chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń