Jesień-kosz jabłek i co dalej ?
Jak to co! pieczemy łatwe i szybkie ciasto z jabłkami , kocham jabłka
pod każdą postacią, a najbardziej w słodkich ciastach. Dlatego dzielę się tym
przepisem –pyszny i łatwy . Do jego zrobienia i podania przyda się parę rzeczy,
jedną z nich widzicie na zdjęciu J
Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast to z pewnością
niezbędny element w kuchni każdego amatora słodkich wypieków i nie tylko.
Każda
z nas ma co najmniej kilka różnych form, na każdą okazję - bo przecież raz potrzebujemy
wąskiej keksówki, raz prostokątnej czy kwadratowej formy do ciasta, a przy
ważnych uroczystościach - okrągłej tortownicy. Wybór form do pieczenia jest
ogromny.
Ostatnio miałam okazję przetestować nowość firmy Galicja dla Twojego domu –formy
stalowe z linii Charlotte, wybrałam
kilka prostokątnych od dużych po małe i jedną okrągłą w finezyjnym kształcie. Są
to blaszki z powłoką nieprzywierajacą z zewnątrz występują w dwóch
kolorach srebrnej i czarnej.
Wymagają tylko leciutkiego natłuszczenia, ciasto faktycznie nie przywiera i można po
upieczeniu wyjąć go bez problemu.
Formy są niesamowicie
wygodne w użytkowaniu solidne , blaszki są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na
wgniecenia, należy pamiętać aby nie myć ich w zmywarce i nie kroić ciasta
wewnątrz blaszki , gdyż można uszkodzić powłokę nieprzywieralną.
Ten rodzaj form do pieczenia, szybko i równomiernie się
nagrzewa , dlatego mamy pewność, że ciasto się równomiernie upiecze. Maksymalna
temperatura pieczenia w tych blaszkach to 230*c. Blaszki posiadają różne
rozmiary można więc dobrze wyposażyć w nie kuchnię. Jeśli o nie zadbamy
odpowiednio zapewnią nam komfort pieczenia na długie lata.
W jednej z nich upiekłam właśnie tą
wspomnianą wcześniej łatwą szarlotkę,
ciasto wyszło wspaniałe i równomiernie upieczone. Idealne na słodki jesienny
podwieczorek. Zawsze się udaje i jest bezproblemowe.
Więcej do poczytania na
temat form Charlotte znajdziecie na stronie sklepu Galicja dla Twojego domu.
Polecam!
Przepis:
Składniki:
4 jajka
20 dag cukru
20 dag masła
20 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 duże jabłka
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Jabłka oskrobać ze skórki, pokroić na cząstki.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej umieścić w misce,
wsypać cukier i miksować do uzyskania gęstej puszystej masy, cały czas miksując
wbijać po jednym jajku, każde następne gdy poprzednie dobrze się połączy. Dodać
paste waniliową i ponownie zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać
do masy jajecznej ,całość zmiksować.
Foremkę Charlotte o
śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą,
rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do
175*c piekarnika na grzaniu góra –dół i
piec około 35 minut ( do zrumienienia)
Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest
to konieczne.
Słodkich wypieków!
Piękne te formy, wyglądają na solidne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, takie lubię przyrządzać i jeść najbardziej :)
To prawda, formy są bardzo ciekawe i funkcjonalne.Polecam ☺️
Usuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń