Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 31 października 2019

Królewska szarlotka z bezą


Dziś nie będzie strasznie, mimo, że halloween, dziś będzie zwyczajnie ale za to smacznie.

Jedyna szarlotka jaką możemy upiec wykorzystując całe jajka-żółtka do ciasta kruchego i białka do bezy.
Jesienna klasyczna szarlotka  która zawsze się udaje, deser na różne okazje , od którego można się uzależnić.Polecam do filiżanki rozgrzewającej herbaty. 





Blaszka 25/30 cm

Składniki:
45 dag mąki pszennej
25 dag  masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Beza:
5 białek
½ szklanki drobnego cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

 Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Nadzienie:
Jabłka oskrobać, pokroić namałe  kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier podlać około 3 łyżkami wody  i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon, zamieszać, zestawić z ognia wsypać kisiel w proszku  i szybko wymieszać.
 Odstawić do wystygnięcia.

Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając wsypywać po łyżce cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190*c włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 15 minut na grzaniu góra dół-do lekkiego zrumienienia. Wyjąć , wyłożyć masę z jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , całość piec około 40 -45 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Słodkich wypieków!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj