Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 listopada 2019

Włoskie tiramisu w pucharku


Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie.

Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej.






Składniki na 6 dużych pucharków:


20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
3 żółtka
350 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka posłodzonego  naparu z mocnej kawy espresso
90 ml amaretto
Kakao do oprószenia

Sposób wykonania deseru:

Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek.


Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną.

Śmietankę i serek mascarpone ubijam razem na gęsty krem , stopniowo miksując na niskich obrotach  dodaję po łyżce masy jajecznej, miksuję do połączenia.

Biszkopty łamię  na 2-3 kawałki, maczam w zimnym osłodzonym naparze kawy, wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy jajecznej oraz biszkoptów,  na wierzchu deser oprószam grubo kakao.

Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.




Smacznego! 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj