Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo
smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto
i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się
sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie.
Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy
jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się
najlepiej.
Składniki na 6 dużych pucharków:
20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
3 żółtka
350 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka posłodzonego naparu z mocnej kawy espresso
90 ml amaretto
Kakao do oprószenia
Sposób wykonania deseru:
Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam
białka od żółtek.
Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder,
miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą
parą wodną.
Śmietankę i serek mascarpone ubijam razem na gęsty krem ,
stopniowo miksując na niskich obrotach
dodaję po łyżce masy jajecznej, miksuję do połączenia.
Biszkopty łamię na
2-3 kawałki, maczam w zimnym osłodzonym naparze kawy z amaretto, wkładam do szklanych pucharków, oprószam
kakao, przekładam warstwami masy jajecznej oraz biszkoptów, na wierzchu deser oprószam
grubo kakao.
Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje
dobrze schłodzony.
Smacznego!
Ale mi się zachciało takiego deserku
OdpowiedzUsuńSuper wygląda - wykonanie wydaje się bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie . zabieram się do wykonania :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny ale muszę sprawdzić
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, ale dodając ubite żółtka masa się tak jakby "zważyła" :(
OdpowiedzUsuńWiec cos poszło nie tak... masa nie ma prawa się zważyć jeśli się robi wg przepisu. Czy czasem się nie nagrzała za bardzo od pary wodnej przy ubijaniu?. Trzeba na to zwracać uwagę.
UsuńHmm, a do czego dodajesz amaretto...W opisie brak...
OdpowiedzUsuńjest napisane, do kawy...
UsuńFantastyczny, błyskawiczny przepis 😀 Gościom bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuń