Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 grudnia 2019

Makaron z boczkiem i cukinią z patelni


Sycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni  z boczkiem i makaronem  w roli głównej.
Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz po zrobieniu . Propozycja na smaczny obiad w 30 minut. Proste przepisy zawsze się sprawdzają ! 





Składniki na 3-4 porcje/


25 dag makaronu kokardki
40 dag chudego parzonego boczku
1 mała cukinia
2 cebule
½ żółtej papryki
4 ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietanki  do zup 18%
5 dag miękkiego serka typu brie
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku natka pietruszki do oprószenia

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w cienkie paseczki, obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę, całość wrzucić na głęboką patelnię, przykryć i podsmażyć około 5 minut aż tłuszcz się wytopi i cebula zeszkli, dodać pokrojoną paprykę i cukinię ,poddusić 5 minut pod przykryciem, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem   oraz szczypta chili wlać śmietankę , dodać serek, całość wymieszać, trzymać na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. 
Zestawić z ognia.


Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, dodać do sosu i wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.







Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj