Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 4 kwietnia 2020

Torcik straciatella z konfiturą z owoców leśnych


Bardzo pyszny, wilgotny torcik na kakaowym biszkopcie ze śmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre czekoladowe  torty będziecie zachwyceni.
 Na różne okazje nie tylko urodzinowe.







Tortownica o śr 21-22 cm


Biszkopt:
5 jajek
15 dag cukru trzcinowego demerara
10 dag mąki pszennej tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa straciatella:
½ litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek konfitury z owoców leśnych

Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
50 ml rumu bacardi

Polewa:
5 dag masła
3 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 listek żelatyny


Dodatkowo:
5 dag startej czekolady do obsypania boków


Sposób wykonania:

Biszkopt:
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier demerara i ubijać na najwyższych obrotach miksera  aż powstanie gęsta piana. Wlać olej.

Mąkę wymieszać w drugiej miseczce z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać samą rózgą od miksera do momentu aż masa będzie połączona, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury pianki.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków niczym nie natłuszczać.
Piec w temp 170*c na grzaniu góra dół około 35-40 minut.

 Studzić w foremce, całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.


Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder oraz śmietan fix, zmiksować do połączenia, na sam koniec wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką.

Poncz:
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą osłodzić 2 łyżeczkami  brązowego cukru, całkowicie wystudzić, wlać rum wymieszać.

Polewa:
Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie. Pozostałe składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia do gorącej masy dodać odciśniętą w dłoniach żelatynę wymieszać do połączenia.

Złożenie tortu:
5 łyżek kremu odłożyć do posmarowania boków.

Jeden blat umieścić na paterze, skropić ponczem, posmarować cienko konfiturą z owoców leśnych nałożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem , całą czynność powtórzyć , przykryć trzecim blatem, posmarować boki kremem, oprószyć grubo startą czekoladą, na wierzchu rozprowadzić płynną polewę. 

Chłodzić całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!






1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj