Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 27 października 2020

Brownie czekoladowo-kawowe z malinami

 

Czekolada ! czy ktoś jej odmówi ? królowa słodyczy, włada cukierniczym królestwem od zawsze, w połączeniu z aromatem i smakiem  dobrej kawy tworzy rozkosz dla podniebienia, nie sposób koło tego duetu przejść obojętnie ;)

Brownie kawowo- czekoladowe to wypiek który zawsze wychodzi, no bo nie ma opcji,  że może coś pójść nie tak, w połączeniu z malinami i polewą wywołuje natychmiastowy uśmiech na twarzy…a filiżanka małej  czarnej arabiki od Przyjaciele Kawy dopełnia całości.

Odmiana Peru ma mocny wyrazisty zapach z nutami czekolady, cytrusów  i orzecha, po zaparzeniu jest cudownie kremowa. Ziarna pochodzą z najbardziej nieskazitelnych, dziewiczych zakątków Peru, gdzie teren jest wyjątkowo górzysty, a tłem dla niego jest Ocean Spokojny. Klimat który tam panuje jest idealny do produkcji wysokiej jakości kawy.  Ta odmiana arabiki zdecydowanie podkreśla smak czekoladowego deseru. Warto jej spróbować...

 A teraz czas na brownie!





 

Składniki na formę 20/25 cm

Brownie:

20 dag gorzkiej czekolady

15 dag masła

½ szklanki mąki pszennej

3 jajka

2 łyżki kawy naturalnej Peru

¾ szklanki trzcinowego cukru muscovado

15 dag świeżych malin

 

Polewa:

5 dag gorzkiej czekolady

5 łyżek słodkiej śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

 Masło roztopić do płynnej konsystencji w rondelku. Nie gotować ! Do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę, wsypać zmieloną naturalną  kawę,  odczekać 2 minuty  i całość wymieszać szpatułką do połączenia.

 

W misie miksera umieścić jajka, wsypać trzcinowy cukier i krótko zmiksować, dodać masę czekoladową z masłem, na niskich obrotach wymieszać, na sam koniec wsypać mąkę  i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, posypać malinami. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku  przez 20-25 minut.

Po upieczeniu wystudzić.

Polewa:

Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w miseczce nad gorącą parą wodną, wymieszać do płynnej konsystencji, gotową polewą udekorować brownie.

Podawać z filiżanką aromatycznej kawy.


Zapraszam na stronę, znajdziecie tam szeroki asortyment wspaniałych świeżo wypalanych kaw, bogaty wybór słodkości, ekspresy, filiżanki i wszystko czego potrzeba do przygotowania pysznej kawy :) 



 Słodkich wypieków! 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj