Rolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu.
Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy przełamuje kwaśna domowa frużelina malinowa. Można użyć też wiśniowej. Pycha!
SKŁADNIKI:
Beza:
1 szklanka białek jaj
kurzych
1 ¼ szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z
cytryny
2 łyżki wiórek kokosowych
Krem:
400 ml śmietanki 36%
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej
Cukier puder do oprószenia
Nagrzać piekarnik do 140*c
Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany ,
następnie nie przerywając ubijania
wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie)
Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet
winny lub sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko
zmiksować.
Blachę taką od wyposażenia piekarnika , posmarować cienko
olejem, wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 0,5 cm od
krawędzi papieru z każdej strony,
rozsmarować tak aby beza była równa.
Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na
grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika
zmniejszyć do 90*c piec jeszcze 20-22
minuty, gdy otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z
wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty,
wyciągamy.
Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i oprószoną wiórkami kokosowymi wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Dobrze schłodzoną śmietankę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszysty krem .
Blat bezowy posmarować kremem śmietanowym nałożyć kleksami frużelinę , pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić 30 minut i od razu podawać. Można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
O rany! Muszę spróbować, bo wygląda bosko! Aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCzy rolada robi się szybko wilgotna i traci chrupkość? Mam ten problem przy malinowej chmurce-beza na drugi dzień jest już jak gąbka :(
OdpowiedzUsuńRoladę bezową je się od razu po przygotowaniu. Niestety to nie jest ciasto na później. Przekładając kremem trzeba ją zjeść w ciągu kilku godzin.
UsuńCo do malinowej chmurki to u mnie beza jest chrupka cały czas, ważne żeby ciasta nie przykrywać szczelnie, najwyżej delikatnie folią aluminiową.
Mam nadzieję, że pomogłam.