Błyskawiczne do przygotowania, w majonezowo musztardowej marynacie z dodatkiem syropu klonowego, dzięki temu mają ostro słodką nutę. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Uwielbiane również przez najmłodszych, są soczyste z chrupiącą skórką. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Bardzo polecam, warto wypróbować.
Produkty do przygotowania dania kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata
Składniki na 6 dużych porcji:
1-1,2 kg pałek z kurczaka
1 kostka bulionowa drobiowa
4 ząbki czosnku
½ szklanki majonezu
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka syropu klonowego Kuchnie Świata
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Pałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć w dużej misce.
Przygotować marynatę:
Do małej miseczki przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać pokruszoną kostkę bulionową, utrzeć z solą, zmielonym pieprzem syczuańskim oraz słodka papryką.
Wlać oliwę i syrop klonowy, dodać majonez i musztardę, całość wymieszać na jednolitą masę.
Marynatę przełożyć do miski z pałkami całość dokładnie wymieszać, aby mięso było dokładnie pokryte marynatą.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra-dół i piec około 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia, folię ściągnąć i przyrumienić mięso.
Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Chętnie spróbuję tej wersji
OdpowiedzUsuń