Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 10 marca 2021

Adżarskie chaczapuri

 

Drożdżowe chlebki pełne serowego  ciągnącego się nadzienia  z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów  w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :)  z każdymi smakuje bardzo dobrze, można dać kozi, halloumi, feta, parmezan i co Wam tylko przyjdzie do głowy.

 W sam raz na pyszne gorące śniadanie.








 

Składniki na 4 porcje/

½ kg mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju z awokado

 

Nadzienie:

15 dag startego sera : parmezan, cheddar, gouda, kozi

15 dag pokruszonej fety

4 małe jajka

Sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami , solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę , dodać jogurt i całość  zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

 

Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłozone pergaminem.

Do środka nałożyć serowe nadzienie , na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony.

Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca.



Smacznego!

*Przepis powstał przy użyciu produktów z

Kuchnie Świata

 

5 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że posmakowałyby mi te bułeczki. Przepis sobie zapiszę i dziękuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest wręcz przepyszne, nigdy wczesnej nie słyszałam o nim :) zrobiłam na test dla męża i strasznie mu posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. W ciastach drożdżowych nie jestem najlepsza, ale przepis z ciekawością wypróbuję. Wydają się bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj