Tradycyjne i pyszne ciasto z mojego domu rodzinnego. Piekę go obowiązkowo gdy tylko pojawi się rabarbar w ogródku. Malin oczywiście użyłam mrożonych ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli macie już dostęp do świeżych ;) ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia zaraz po ostygnięciu, cudownie mięciutkie i naprawdę smakuje wspaniale. Nie spotkałam jeszcze osoby której by nie smakowało. Jest bardzo podobne smakiem do drożdżowego, jednak drożdżowe nie jest J
Składniki na blaszkę 25/30 cm
Ciasto:
3 duże jajka
50 dag mąki pszennej tortowej używam zawsze Młynomag
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
30 dag rabarbaru
20 dag malin
Maślana kruszonka:
10 dag mąki pszennej tortowej
7 dag miękkiego masła
16 g cukru wanilinowego
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do miski wbić same białka, ubić mikserem do uzyskania gęstej puszystej piany.
Drobny cukier wymieszać z cukrem waniliowym, partiami dodawać do masy z białek cały czas miksując na wysokich obrotach miksera, aż do powstania bardzo gęstej sztywnej masy. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.
Wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej, krótko wymieszać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pokrojonym na małe kawałki rabarbarem oraz malinami.
Nagrzać piekarnik do 170*c na grzaniu góra dół.
Kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.
Ostudzone oprószyć lekko cukrem pudrem.
Słodkich wypieków !
Ciasto z rabarbarem biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńOj ciasto z rabarbarem, smak dzieciństwa :) Rabarbar z cukrem to tez było coś.
OdpowiedzUsuń