Kruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację.
Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie komponować się doskonale.
Składniki na okrągłą formę 26 cm
Ciasto kruche:
45 dag mąki pszennej
25 dag masła
3 żółtka
3 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonej bazylii
Nadzienie szpinakowo serowe:
20 dag świeżego szpinaku
14 dag miksu serków topionych Sertop
4 jajka
1 szklanka śmietanki kremówki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
4 ząbki czosnku
Szczypta mielonego chili
Natka szczypioru do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, wlać zimną wodę, wsypać suszoną bazylię i całość zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy, wylepić dno i boki, ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Umyty i osuszony szpinak pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wlać śmietankę, dodać jajka oraz miks serków topionych i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, chili i całość zmiksować blenderem, do masy dodać pokrojony szpinak i całość wymieszać łyżką. Wylać na podpieczony kruchy spód, rozłożyć równomiernie, całość zapiekać jeszcze około 25/30 minut do zrumienienia wierzchu. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !