Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują grissini- chlebowe paluszki podawane są jako przystawka lub przekąska u nas najlepiej sprawdzają się na każdej imprezie. Są bardzo łatwe do zrobienia a jakże pyszne. Pasuje do nich praktycznie każdy dip lub smakowa aromatyczna oliwa i to z nią my lubimy najbardziej J Ich fenomen tkwi w prostocie.
Miłego chrupania!
Od razu Wam napiszę, zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie.
Wszystkie składniki kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Składniki:
35 dag mąki pszennej
200 ml ciepłej wody lub jasnego piwa
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki oliwy smakowej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 dag szynki parmeńskiej
Ziołowa oliwa z solą morską do podania
Winogrona do podania
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, ziołami prowansalskimi, solą, cukrem , wlać ciepłą wodę lub jasne piwo, oraz oliwę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość zagnieść w jednolite, elastyczne ciasto.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski ponownie zagnieść, uformować wałek i pokroić na małe mniej więcej jednakowe kawałki. Każdy kawałek zrolować na długie i cienkie paluchy.
Piekarnik nagrzać do 200*c na grzaniu góra-dół. Paluchy poukładać na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut aż ładnie się zrumienią. Gdy lekko przestygną owinąć w szynkę parmeńską i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !