Puszyste i wilgotne, nic nie zapychające ciasto na białkach, z cytrynowo makową nutą, polane polewą z białej czekolady, bardzo łatwe do przygotowania i często u mnie pieczone gdy mam nadmiar białek po pieczeniu szarlotki. Dobrze sprawdzi się również na świątecznym stole dla osób które nie lubią przekładanych ciast.
Przepis sprawdzony i zawsze się udaje. Polecam.
Keksówka o wymiarach 11/35 cm
Składniki:
7 białek
40 dag mąki tortowej Młynomag
20 dag masła
20 dag cukru
180 ml ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
1 cytryna
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Dodatkowo:
Biała czekolada do polania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania cały czas miksując wsypywać partiami cukier do momentu aż
piana stanie się mocno sztywna i
lśniąca.
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić,
wlać do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypywać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać rózgą od miksera dodaać otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość wymieszać bardzo
delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do wyłożonej
pergaminem keksówki.
Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką,
wyłożyć na wierzch ciasta.
Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut.
Upieczony studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Całkiem zimne ciasto dowolnie udekorować polewą z białej czekolady posypać konfetti.
Słodkich wypieków!
Przed świętami proste przepisy są w cenie:) piękne zdjęcia i bardzo podoba mi się deska z nazwą bloga:)
OdpowiedzUsuń