Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 6 czerwca 2022

Mleczne gofry z bitą śmietaną, truskawkami i kilka słów o gofrownicy Dezal

 

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam się im oprzeć i zrobiłam na deser gofry. Pyszne, mleczne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Wróciły wspomnienia najlepszych wakacyjnych chwil, gdzie na ten przysmak czekało się cały rok. Teraz z powodzeniem można zrobić takie same w domu, wystarczy dobry przepis i dobrej mocy gofrownica.






Jak jednak wybrać najlepszą ?

Ja od lat stosuję w swojej kuchni markę Dezal uważam, że to  niezawodny sprzęt i na lata.  Aby gofrownica dobrze spełniała swoje funkcje, płyty grzewcze powinny być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej. W tym przypadku greblonem.  Nie bez znaczenia jest tu moc. 1300W  to optymalna wartość do upieczenia chrupiących gofrów. Jakość wypiekania tego sprzętu jest świetna.

Na stronie Dezal znajdziecie kilka modeli gofrownic, czym się różnią ?

Dla mnie praktycznie niczym. Różnią się tylko wielkością  kratki, co za tym idzie grubością gofra. Jedne mają płytsze wgłębienia, drugie głębsze. Na jednych i drugich gofry wychodzą fenomenalne. Piecze równo i nie ma problemów z wyjęciem upieczonego ciasta. 

Osobiście posiadam model  301.5 LW  w kolorze czarnym który posiada średnią kratkę, prezentuje się elegancko w mojej kuchni. Na stronie producenta są dostępne  również inne kolory.

O modelu 301.7 Profi W pisałam Wam tutaj

Dane techniczne:

- Moc 1300W, 230V

 - Pokrywa metalowa malowana biała, czarna, czerwona lub szara

 - Ilość gofrów: 2

 - Temp. robocza ok 195 st C

 - Lampki kontrolne z włącznikiem/wyłącznikiem prądu

 - Czas nagrzewania do 5 min

 - Czas pieczenia ok 3,5 min

Mówiąc krótko, świetny sprzęt łatwy w obsłudze i czyszczeniu na który każdy może sobie pozwolić. Możemy cieszyć się smakiem pysznych gofrów, kiedy tylko chcemy.






 

Składniki na 10 sztuk gofrów:

2 duże jajka

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

100 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła

½ szklanki mleka w proszku

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatki:

Bita śmietana

Truskawki

Kiwi

Sos czekoladowy

Świeża mięta

 

Sposób przygotowania:

Żółtka wybić do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą pianę, wlać mleko oraz płynne masło, dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia, zmiksować na gęste gładkie ciasto.

Osobno ubić na sztywno białka, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać szpatułką, tak aby nie utracić konsystencji piany.

Zimną gofrownicę tylko przed pierwszym pieczeniem lekko natłuścić pędzelkiem, rozgrzać i nalewać porcjami ciasto i smażyć  około 3,5 minuty gofry.

Ciepłe, lekko odparowane na kratce kuchennej dekorować bitą śmietaną i owocami, polać płynną czekoladową polewą i podawać.



Smacznego!

 

 

1 komentarz:

  1. Mniam! uwielbiam gofry. A sprzęt mam tej firmy i jestem bardzo zadowolona z niego.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj