Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 3 października 2014

Torcik makowy z bezami

  • Przepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet....

  • Składniki

    Ciasto:
    20 dag maku
    15 dag cukru pudru
    5 jajek
    4 łyżki tartej bułki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat migdałowy

    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    15 dag masła
    30 dag masy kajmakowej z puszki

    Dodatkowo:
    90 g białych bezików
    150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego
    sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.
    2.
    Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany
    3.
    wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy o śr 24 cm wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp do 180*c i pieczemy około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki.
    4.
    Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia.
    5.
    Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj