- Przepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet....
-
Składniki
Ciasto:
20 dag maku
15 dag cukru pudru
5 jajek
4 łyżki tartej bułki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
15 dag masła
30 dag masy kajmakowej z puszki
Dodatkowo:
90 g białych bezików
150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego
sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera
Sposób przygotowania
- 1.
- Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- 2.
- Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany
- 3.
- wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy o śr 24 cm wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp do 180*c i pieczemy około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki.
- 4.
- Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia.
- 5.
- Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !