- Delikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie!
-
Składniki
Na dużą blachę o wym 37/24
Ciasto:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła lub margaryny
Masa:
1,5 kg winnych jabłek
2 galaretki agrestowe lub kiwi
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Wierzch:
500 g kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu
1 łyżka żelatyny
200 g białej czekolady
150 g małych bezików+kilka całych do dekoracjiSposób przygotowania
-
- Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera.
- Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !